Deus Ex: Human Revolution

Το πρώτο Deus Ex ήταν ένα παιχνίδι που έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη όσων το έπαιξαν. Η συνέχεια της σειράς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφου το δεύτερο παιχνίδι ήταν- κατά γενική ομολογία- κακό. Το Deus Ex – Human Revolution, έρχεται για να πάρει το αίμα της σειράς πίσω, και να ξαναμπεί για τα καλά στην, gaming, ζωή μας. Θα τα καταφέρει;; Για να δούμε!

Το νέο πόνημα της Eidos Montreal μας ταξιδεύει στην Αμερική του μέλλοντος, μέλλον στο οποίο η ανθρωπότητα έχει πρόσφατα ανακαλύψει τον τρόπο να ενισχύει τις ανθρώπινες λειτουργίες με τη βοήθεια μηχανικών και ηλεκτρονικών βοηθημάτων που ονομάζονται augments . Εσείς λαμβάνετε τον έλεγχο του Adam Jensen, ενός πρώην αστυνομικού, οποίος είναι πλέον υπεύθυνος ασφαλείας σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής Augments, της Sarif Industries η οποία κατοικοεδρεύει στο Detroit.

Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι που τη στιγμή που το κτήριο της Sarif Industries δέχεται επίθεση από μια ομάδα εκπαιδευμένων στρατιωτών με augments, οι οποίοι καταστρέφουν κυριολεκτικά τα πάντα, σκοτώνοντας υπαλλήλους, ερευνητές (μεταξύ των οποίων και το amore σας) αλλά και εσάς! Το παιχνίδι ξεκινάει μετά την επέμβαση που δέχεστε για να σας επαναφέρουν στη ζωή, όχι όμως απλό άνθρωπο αλλά σχεδόν… Terminator αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του σώματός σας αλλά και αρκετά ζωτικά σας όργανα, έχουν αντικατασταθεί από augments για να καταφέρετε να μείνετε ζωντανός. H Sarif Industries έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα, και εσείς επιστρέφετε με βασικά ερωτήματα. Ποιοι ήταν αυτοί που σας επιτέθηκαν; Γιατί το έκαναν; Και πως διαπέρασαν όλες τις δικλείδες ασφαλείας που είχατε ο ίδιος εγκαταστήσει στο κτήριο;

Το Human Revolution, είναι ένα FPS με κύρια παράμετρο το Stealth. Το gameplay του μπορεί απλοϊκά να εξηγηθεί αν συνδυάσετε στο μυαλό σας το Oblivion, με το Metal Gear Solid, σε ένα φουτουριστικό setting. Μπροστά στα μάτια σας θα ξετυλιχθεί μια ιστορία βιομηχανικής κατασκοπείας και το gameplay του παιχνιδιού, σας οδηγεί να το αντιμετωπίσετε έτσι.
Αρχικά να τονίσω ότι το παιχνίδι αν και μερικώς γραμμικό, σας δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων και όταν λέω πλήρη το εννοώ! Θα έχετε δει σε αρκετά παιχνίδια να σας δίνετε η δυνατότητα να ολοκληρώσετε ένα objective με δυο διαφορετικούς τρόπους. Το νέο Deus Ex σας δίνει τη δυνατότητα να το ολοκληρώσετε με 4-5!

Το παιχνίδι θεωρητικά επιτρέπει οποιοδήποτε τρόπο παιχνιδιού προτιμάτε: Μπορείτε να μείνετε στις σκιές καθαρίζοντας τους πάντες από κοντινή και μακρινή απόσταση, μπορείτε να βάλετε σιγαστήρες σε όλα τα όπλα σας και να γίνεται εκτελεστές καθαρίζοντας τα κτήρια δωμάτιο-δωμάτιο, μπορείτε να γίνεται ένας augmented Sam Fisher και να ολοκληρώσετε το objective χωρίς κανένας να καταλάβει ότι μπήκατε και βγήκατε από το κτήριο, ή τέλος μπορείτε να πάρετε 3-4 βαριά όπλα από τη μεγάλη συλλογή του παιχνιδιού, και να το κάνετε ροντέο, επειδή ξυπνήσατε στραβά! Όλα αυτά θεωρητικά βέβαια επαναλαμβάνω, αφού το παιχνίδι από μόνο του προωθεί την stealth προσέγγιση που ταιριάζει και καλύτερα με την ιστορία του παιχνιδιού. Δύο ακόμα αρνητικά που πρέπει να σκεφτείτε αν θελήσετε να ακολουθήσετε τον δρόμου του Gung Ho, είναι ότι πρώτον οι αντίπαλοί σας είναι πολλοί και εξαιρετικά εξοπλισμένοι, και δεύτερον, 3-4 σφαίρες, η μια σχετικά κοντινή βολή από Shotgun είναι αρκετά για να σας στείλουν στο λάκκο. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο του παιχνιδιού, είναι ότι μπορείτε να το παίξετε από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να σκοτώσετε ΟΥΤΕ ΈΝΑΝ από τους αντιπάλους σας.

Μεγάλο βάρος έχει δοθεί και στο Cover System του παιχνιδιού, το οποίο λειτουργεί απρόσκοπτα και κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Ο Adam μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιαδήποτε κάθετη επιφάνεια, πατώντας το δεξί κλικ στο ποντίκι σας, ενώ μπορεί να ξεπροβάλει δεξιά –αριστερά, ή πάνω από την κάλυψη αν δεν είναι πολύ ψηλή για να πυροβολήσει ενώ βρίσκεται σε κάλυψη. Σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου υπάρχει και η δυνατότητα για blind Fire. Μια ακόμα δυνατότητα του Cover System που το Human Revolution πιθανότητα δανείστηκε από το Splinter Cell Conviction, είναι το ότι μπορείτε να μεταπηδήσετε από κάλυψη σε κάλυψη αν η απόστασή τους είναι μικρή, προχωρώντας έτσι συνεχώς υπό κάλυψη.

Το άλλο μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού μετά την εξερεύνηση και τις μάχες, είναι το Hacking. Στον κόσμο του παιχνιδιού θα βρείτε πολλά κλειδωμένα τερματικά, πολλές πόρτες κλειστές αλλά και πολλές ακόμα είδους κλειδαριές οι οποίες ζητάνε κωδικούς ή passwords για να ανοίξουν. Αν δεν έχετε βρει τον κωδικό, τότε πρέπει να ξυπνήσετε τον hacker που κρύβετε μέσα σας, και μέσω ενός mini game(είναι πάντα το ίδιο) να ξεκλειδώσετε ότι χρειάζεστε. Το όλο θέμα με το hacking δε παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, παρόλο που επαναλαμβάνετε πολύ συχνά στο παιχνίδι , και η διαδικασία είναι η ίδια, η αρκετές παραλλαγές που παρουσιάζει το εμποδίζουν να γίνει βαρετό.

Στο Deus Ex Human Revolution, θα αναγκαστείτε πολλές φορές να πάρετε αποφάσεις σε διλλήματα που προκύπτουν. Οι ενέργειες που θα κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν άμεση επίπτωση στην ιστορία και τον κόσμου του παιχνιδιού, και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα τις βρείτε μπροστά σας στη συνέχεια του παιχνιδιού.

Τα Experience Points που μοιράζονται συνεχώς μέσα στο παιχνίδι, όταν ολοκληρώνετε objectives, όταν σκοτώνετε αντιπάλους, όταν το κάνετε αθόρυβα, όταν βρίσκετε κρυφές περιοχές και διαδρόμους, όταν ξεκλειδώνετε πόρτες και γενικά σε πολλές περιπτώσεις, δε χρησιμοποιούνται για Level Up με την κλασσική συνταγή. Τα Augments που σας έχουν εγκατασταθεί είναι αρχικά απενεργοποιημένα, και για να τα εκμεταλλευτείτε θα πρέπει να τα ενεργοποιήσετε και να τα αναβαθμίσετε. Αυτό γίνεται μέσω των Praxis Points. Κάθε praxis point αποκτάτε όταν συμπληρώνεται ένα “level” με τη βοήθεια των experience points ή με τα Praxis Kits, προσθέτουν ένα Praxis Point κάθε φορά που ανακαλύπτετε ένα από αυτά. Τα Augments που έχετε στη διάθεση σας είναι αρκετά και το σίγουρο είναι ότι δε θα καταφέρετε να τα ενεργοποιήσετε-αναβαθμίσετε όλα οπότε πρέπει να διαλέξετε πρώτα αυτά που εξυπηρετούν τον τρόπο παιχνιδιού σας.

Εικαστικά το παιχνίδι είναι στα στάνταρ της εποχής χωρίς να γίνεται σε κανένα σημείο εντυπωσιακό. Τα γραφικά του παιχνιδιού αποτυπώνουν πολύ καλά τον σκοτεινό κόσμο του μέλλοντος , αν και οι πόλεις του που θα επισκεφτείτε μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, παρόλο που είναι σε δυο διαφορετικές ηπείρους. Από την άλλη πόλεις, κτήρια, ακόμα και ο υπόνομος σφύζουν από ζωή αφού εκατοντάδες NCPs, άλλοι με ρουτίνες και άλλοι όχι, προσθέτουν στον κόσμο του παιχνιδιού πινελιές ζωής. Πολλές φορές θα δείτε χαρακτήρες να ανακυκλώνονται ενώ οι κινήσεις τους απέχουν αρκετά από το θεωρηθούν ρεαλιστικές, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να γίνονται ενοχλητικές.

Μεγάλο μείον στο αισθητικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι τα πρόσωπα των χαρακτήρων, τα οποία μάλιστα έχουν δημιουργηθεί με την βοήθεια της FaceFX , γιατί λογικά έπρεπε να μαρτυρούν τις σκέψεις και τα αισθήματα των NCPs,αλλά το μόνο που μαρτύρησαν σε εμένα ήταν προχειροδουλειά!

Στον τομέα του ήχου το παιχνίδι το πάει αρκετά καλά με το Soundtrack(και το εξαιρετικό βασικό theme) να έχει επιμεληθεί ο Michael McCann. Οι φωνές των βασικών χαρακτήρων είναι αρκετά προσεγμένες με αυτή του Adam να κλέβει την παράσταση, αφού η σιγανή αργή και σοβαρή ομιλία του Ηλία Τουφεξή (ω ναι! Καλά διαβάσετε, Mr Jensen is greek) είναι όσο badass μπορεί να γίνει! Από την άλλη όπως και στα μοντέλα τους, οι φωνές των NPCs ανακυκλώνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε μερικά τραγελαφικά αποτελέσματα (γομαράς με τσιριχτή φωνή, ή γυναίκα αλά Καρράς) . Όλα τα ηχητικά δεδομένα που χρειάζονται για το Stealth(βήματα, ομιλίες κτλ) ενισχύονται τις επίμαχες στιγμές κάνοντας σας τη ζωή λίγο ευκολότερη.

Μοναδικό ψεγάδι στον κόσμο του παιχνιδιού αποτελεί κατά περιπτώσεις φτωχή A.I. των αντιπάλων σας. Ενώ στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, θα παρατηρήσετε ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ οι αντίπαλοί σας φαίνεται να μην μπορούν να …ανταπεξέλθουν. Υποθέτω πως αυτό είναι μια δικλείδα ασφαλείας των ανθρώπων της Eidos, αφού δε διαφορετική περίπτωση το παιχνίδι θα γινόταν απάνθρωπο σε ορισμένες στιγμές, δε μπορώ παρά να το παρατηρήσω όμως.
Ακόμα ένα σημείο που με βρίσκει αντίθετο, είναι τα Bosses, τα οποία είστε αναγκασμένοι να νικήσετε. Ενώ το παιχνίδι συνεχώς σας σπρώχνει σε μια συντηρητική Stealth προσέγγιση ξαφνικά σαν θέτει αντιμέτωπους με Bosses που απαιτούν πολύ τρέξιμο και μολύβι, για να βγούν από τη μέση, αυτό-αναιρώντας τις προθέσεις του. Για παράδειγμα μέχρι το πρώτο boss δεν είχε χρειαστεί ΚΑΝ να τραβήξω όπλο και ξαφνικά ήμουν αναγκασμένος να γίνω Serious Sam, γιατι το Stealth είχε πάει περίπατο. Ευτυχώς τα Boss Fights είναι λίγα!

Τέλος να αναφέρω ένα σημαντικό Bug που αντιμετώπισα, για να το αποφύγετε. Σε μια αποστολή στην αρχή του παιχνιδιού, πρέπει να φτάσετε στο Morgue στο Αστυνομικό τμήμα. Ένας από τους τρόπους για να το κάνετε αυτό, είναι να «εισβάλετε» στο Τμήμα, από το υπόγειο μέσω του υπονόμου. Όταν το έκανα την πρώτη φορά με αυτό τον τρόπο, έφαγα μπόλικες ώρες για να φτάσω, και όταν με το καλό βγήκα στον δρόμο, όλη η αστυνομία με θεωρούσε κακό και με πυροβολούσε, παρόλο που είχα απενεργοποιήσει τους συναγερμούς. Ελλείψει άλλου κοντινού Save, αναγκάστηκα να γυρίσω σχεδόν στην αρχή του παιχνιδιού! Προσοχή λοιπόν!

Tο Human Revolution αξίζει τον τίτλο Deus Ex σε κάθε περίπτωση αφού πρόκειται για ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Ανοιχτό, σας προκαλεί να το εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή, και να το κατακτήσετε. Το οπλοστάσιο του παιχνιδιού είναι τεράστιο και οι μάχες χορταστικές, ενώ αν αποφασίσετε να χωθείτε στους σωλήνες εξαερισμού θα νιώσετε πολύ ωραία προσπερνώντας δεκάδες αντιπάλους χωρίς να σας αντιληφθούν.

Τα πολλά μυστικά , οι διαφορετικές αποφάσεις που έχετε στη διάθεση σας, και η μεγάλη συλλογή από Augments εγγυούνται το Replayability του τίτλου, ενώ για το πρώτο playthrough μπορεί να χρειαστείτε μέχρι και 35-45 ώρες!

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!